Selasa, 21 Oktober 2014

( 1/9/2015 ) Cara Updet Channel List Untuk Skybox Sahaja

Channel List Skybox Yang Terbaru --> 3/03/2015

TP_Prog Untuk SkyBox V7,V8,F3,F5,F5s,A3


p/s : Notes ini diedit kembali untuk updates channel list  date seperti tajuk noted ini untuk pembetulan channel tv9.

Akan ada duplicate channel. sila edit channel anda sendiri dan remove yang mana tidak berfungsi


1. Sila klik download daripada link dibawah. dan simpan di dalam thumdrive/pendrive anda tanpa diletakkan dimana2 folder!!

2. Pastikan ia bernama TP_PROG.dbs ...jika file lama ada bernama serupa.. delete dahulu file lama tersebut



SILA EMAIL UNTUK CHANNEL LIST TERBARU SKYBOX SAHAJA

dila12379@gmail.com

Akan ada duplicate channel. sila edit channel anda sendiri dan remove yang mana tidak berfungsi




*** delete/remove kurungan beserta date didalam kurungan tersebut. !! yang gunakan sattelite selain drpd xstro digalakkan tidak download file ini kerana sattelite yg lain akan hilang!!




Pastikan TP_PROG.dbs TIDAK diletak didalam mana2 folder. 


Cara-caranya ikut seperti dibawah 

1.Download File TP_PROG.DBS dan simpan didalam Pendrive dan cucuk di tempat USB di Skybox
2. Tekan Menu
2. Cari Tools
3. Pilih " Upgrade By USB
4. Upgrade Mode pilih "Misc Files"
5. Pilih "Select & Upgrade"
6. Tekan butang hijau Atau "OK" pada selection TP_PROG.DBS (akan ada tick sign HIJAU dibelakangnya)
7. Tekan button KUNING untuk Upgrade
8. Tunggu sehingga selesai Upgrade dan kemudian off/on skybox jika ia tidak auto restart skybox) 


Nasi Ayam Tambah :- Pada yang ada masaalah No Signal selepas Updet Channel List...restart kembali box guna remote atau Plug Off box dalam 10 saat kemudian On balik....Biasanya selepas tu semua channel akan OK kembali.

Nasi Minyak Tambah :- JANGAN PANIK BILA SELEPAS UPDET CHANNEL TIBA2 KELUAR NOTA NO CHANNEL.....OFF KAN BOX GUNA REMOTE ATAU PLUG OFF SAHAJA....PASTU ON BALIK.....KALAU TAKDER JUGAK KEMUNGKINAN FILES SALAH DAN REPEAT BALIK STEP YANG KE 3

110 ulasan:

  1. bro ade TP PROG tak utk openbox s9

    BalasPadam
    Balasan
    1. sorry lambat reply.....boleh guna yg sama dan cara yg sama seperti diatas

      Padam
  2. Bagaimana cara nak save list asal yang ada kat dalam Skybox tu...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. selepas updet channel list dia akan simpan terus dalam tu....kecuali kalau awak buat blind scan....channel list asal akan berubah....

      Padam
  3. Kalau Dah buat blind scan then channel Asal berubah Macam mana nak dapatkan semula channel Asal? T.q

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena download balik channel list kat atas....dan install balik masuk dalam box....guna cara yg sama seperti diatas...

      Padam
  4. salam...TV9 memang ada problem ek Tp List dia? dh 2 kali buat...dia kuar no signal..channel lain ok

    BalasPadam
  5. Salam..
    Channel ASSP3 dan TV9 ada problem dengan TP List??

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam...satahu saya tak ada masaalah.....lepas updet plug off box dalam 10 saat pastu baru on balik...

      Padam
  6. assalam nak tanaya kenapa setelah udate channel baru sekarang ni ada sesetengah channel seperti fox movie, cartoon network, baby tv, disney channel, assp 2 no signal yang lain lain ok...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....lepas buat updet channel cuba restart box guna remote atau plug off dulu box dalam 10 saat kemudian baru on balik....biasanya semua channel akan ok selepas tu

      Padam
  7. As Salam
    Tuan, nak tanya mcm mana nak dpt siaran One, dah takde le

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....untuk makluman...siaran ONE memang dah tak boleh view kat skybox sebab telah di'HD kan oleh xtro....yg dulu ada sebab promo jer....

      Padam
  8. salam, kenapa lepas update, siaran korea seperti kbs world xde dalam list ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam..yg takder siaran ONE sahaja...KBS ada...kalau takder tu mungkin salah files....selepas updet channel list walaupun box restart sendiri,,,tetap ugak kita kena restar box tu balik....plug off box dalam 10 saat kemudian on balik..

      Padam
  9. fox movie premium pun xder yer?

    BalasPadam
  10. Salam klu saye nk sewa server dari puan macsm mane ye? Sy ade skybox tp dah lama scrambled

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasap atau sms ke nombor ni 019-2692067

      Padam
  11. Chanel dari indon mcm sctv dsbnya tu mmg x de signal ker...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nak tengok channel indovision kena guna dish indovision....atau boleh buat blind scan untuk tembak channel yg ada...tetapi itu semua bergantung pada signal dish....

      Padam
  12. Mcm mana nak update jika skybox f3.. tiada usb??

    BalasPadam
    Balasan
    1. skybox f3 punya usb ada kat depan bukan belakang box...cek betul2

      Padam
  13. Berapa harga ccline.encik

    BalasPadam
    Balasan
    1. rm30 sebulan....wasap / sms saya kat nombor ni 019-2692067

      Padam
  14. salam tuan... nak tanya adakah channel list dan cccam ni dalam format sama antara skybox dan openbox... maksudnya adakah kedua2 file ni boleh digunakan pada kedua2 openbox dan skybox

    terima kasih tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....untuk pegetahuan....channel list dan firmware antara skybox dan openbox adalah berbeza.....kalau nak channel list skybox kena download yg khas untuk skybox...sama juga untuk openbox...tak boleh guna satu files yg sama untuk box yg berbeza.....iaitu antara openbox dan skybox....boleh rujuk entry2 yg lepas untuk download files yg sesuai untuk box masing2....

      Padam
  15. Salam...
    Skybox s12 akan auto restar bila tukar channel...biasa tertekan kat channel yg scrambled...knape ye..?
    Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....maknanya setiap kali tukar channel ker....nak tau jugak channel apa yg scrambled tu...biasany selepas blind scan channel akan auto ke channel Quan Jia HD....tapi itu normal kecuali....kalau tiap kali tukar channel dia akan ker channel yg scram....mungkin remote atau box yg problem

      Padam
  16. Assalamualaikum tuan, baru2 sy da update channel list skybox f5 sy, cuma lps update kesemua satellite list yg asal tu hilang (yg asal ada 61 satellite utk dipilih), yg tinggal cuma 1(astrox) dlm list, kenapa yer? Adakah ia normal lepas update channel list? Channel list suma ok sbb sy delete channel asal & buat blind scan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la...aku br je update..hilang dh...huhuhu

      Padam
    2. walaikumsalam....

      ada beberapa kemungkinan kenapa adi camtu....

      1.tplist kemungkinan boleh jer hilang kalau tak buat bekap

      2.box clone dan tak support tplist yg ni

      Padam
  17. Hu hu..channel World Cup dah ready!! Cepat update TP yg latest :)

    BalasPadam
  18. assalamualaikum kenapa lepas update channel skybox terus stuck kat 'load' selepas restart.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....kalau load stuck....biasanya firmware dah rosak....cuba plug off dulu box tu...biar dalam 10 saat baru on balik....kalau tak berjaya ugak kenalah hantar box tu untuk direpair atau dapatkan box baru....nak2 kalau skybox model f5...banyak klon

      Padam
  19. Salam tuan..dah buat step utk update list..tp still list chanel tk dpt update..napa ek...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....biasanya tak ada files dalam pendrive tu.....pendrive files kosong atau salah download tp_prog.....jangan simpan files download dalam mana2 folder.....gunakan pendrive bawah 8gb

      Padam
  20. open box sy tulis no signal nape yerk admin

    BalasPadam
    Balasan
    1. no signal tu biasanya punca dari dish....mungkin dish tu tertutup dengan apa2...atau lnb terbakar....atau dish terpusing dari kedudukan asal.....

      Padam
  21. salam bro..selain astro..ada ke tp-prog lain

    BalasPadam
  22. Asalamualaikum..firmware terbaru skybox f3 bila tarikh terkininya..adakah yg tahun 2013 atau ada yg terkini lagi..kalau ada boleh saya dapatkan linknya..terima kasih

    BalasPadam
  23. salam tuan,ada email x?or fb..sng skit nk cntct tya jka ada masalah mengenai skybox.terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebik baik wasap saya jer... 019-2692067

      Padam
  24. Ada tak yang sukan komenwel punya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak....dah habis punnn...maafkan saya kerana lambat reply.....

      Padam
  25. upload yang sukan komanwel punye...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. minta maaf...tak sempat buat ...game pun dah habis

      Padam
  26. Assalamualaikum, kalau saya sudah terdelete all channel macam mana ye :((

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....load balik list masuk pendrive dan updet kat box

      Padam
  27. Salam tuan, selepas buat channel update, channel 817 tunjuk "no signal". lepas restart ke, unplug ke, masih sama. kenapa yer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....takper...nanti saya cek balik channel list yg ada

      Padam
  28. Salam....3 saluran astro supersport saya hilang. Epl x dapat tengok...macam mana nak dapatkan balik 3 saluran tu? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....cuba updet balik.....download dua2 files.....kalau tak ok...wasap saya 019-2692067

      Padam
    2. As Salam. Bila sy update tp_frog rangkaian 734 DMAX de.rangkaian TURBO xde

      Padam
    3. walaikumsalam....cahnnel TurBo memang dah takder sebab tukar kepada DmAX

      Padam
  29. Salam
    Nak minta bantuan sikit.
    Saya tak boleh nak upgrade TP LIst.
    Skybox saya tak boleh nak pilih "Upgrade By USB"
    macam kena lock.
    Dulu boleh

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....boleh wasap saya.....saya nak kena tengok keadaan box tu dulu camner.....ataupun mungkin sebab box tu tak boleh baca awak punya pendrive...cuba cucuk pendrive lain....kalau tak ok...wasap saya balik....019-2692067

      Padam
  30. maaf saya ni masih baru lagi. nak tanya ni utk semua channel astro kecuali HD je kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer betul....semua channel xtro kecuali channel HD First dan Best

      Padam
  31. Halo ...mcm mana cara susun channel skybox f5 ?

    BalasPadam
  32. mcm ne nk susun chanel mengikut kehendak kita

    BalasPadam
  33. salam...bro mcm mna nk delete channel yg tak b'kenaan ?

    BalasPadam
  34. asalamualaikum.. thanks bro for the update..

    BalasPadam
  35. Saya dah update tapi mengapa masih scrambled

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemungkinan salah files....pastikan hanya dalam pendrive hanya ada satu files tp_prog....kalau sebelum ni ada download files tp_prpg jugak...delete dulu....dan pastkan tiada ( 1 )...kalau ada rename files tu

      Padam
  36. saya dah update tapi masih scrambled mengapa ?boleh minta
    bantu

    BalasPadam
    Balasan
    1. channel tu masih scram ker atau camner....kalauhanya channel tu sahaja yg scram..kemungkinan awak salah files....pastikan download files yg betul...maknanya...kalau guna skybox....ambik files yg untuk skybox sahaja bukan files opnbox atau alpha sebab files tu semua berbeza

      Padam
  37. patut la astro ria tak da...dah buat t.kasih ya

    BalasPadam
  38. dah setting channel TP tu tapi bila tekan info dia ckl file mistmatch

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemungkinan besar files salah atau files tak simpan betul dalam pendrive

      Padam
  39. Selepas astro update salurannya, saluran 812 hilang, SNR pula <10%, dah buat update by usb dan blind search pun masih begitu.
    1) bagaimana nak atasi masalah ini.
    2) mengapa?
    Saya menggunakan SBF5S.
    terima kasih admin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena cek kat tplist guna transpoder mana.....pilih dari tplist yg ada sampai signal naik ker 76% untuk average signal xtro...dan kena pastikan yg LNB tak bermasaalah seperti terbakar atau kena tutup ngan baju atau daun2....bunyik cam kelakar tapi cuba cek sebab signal rendah samada terpilih salah tplist atau sat atau lnb rosak....boleh wasap saya 019-2692067

      Padam
  40. salam tuan.. kalo selepas klik system setup tp xda access control mcmane ye? ape perlu dibuat sbb sy terdelete all channel.. so database empty

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....letak mode di system setup dan tekan kat remote 2778 untuk adakan access control....untuk cahnnel pulak...load db atau scan balik

      Padam
  41. Terima kasih admin. mula2 x dpt fox sport. lepas buat blind scan and reflash TP_Prog balik, dah ok. thanks!

    BalasPadam
  42. bro ada chanel list untuk z5 tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada...cek dalam blog...saya dah updet channel list untuk semua box

      Padam
  43. Cl8ne beli ngan org lain.. update channel pakai file atas tu boleh gak ka? Lps update jd scrambled lagi tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer guna files dalam blog ni...takder masaalah....

      scrambled bukan sebab channel list kecuali waktu tu channel memang tukar transponder....

      Padam
  44. As salam . saya baru install Cline baru. Masa setup saya telah terdelete satellite setting. Dah setup semula taping bola scan channel hanya channel radio yg dapat. Knp yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....mungkin terlalu lama saya reply...saya andaikan masaalah dah selesai....apapun untuk sedikit maklumat.....bila box cuma keluar siaran radio....sila tengok remote masing2...kat situ ada butang tv/radio...cuma tukar jer pada remote fungsi tv/radio tu maka semua akan ok....

      Padam
  45. Assalam... Puan, skybox V7 perlu update tplist tak? saya baru nak mengenal dunia kotak langit ni.... dlm box saya ada satu satelite je, mcm mana kengkawan yg boleh ada banyak satelit tu? TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....box v7 masih baru...rasanya tak perlu buat apa2....untuk channel sama jer macam skybox yg ada....

      tentang satellite sebenarnya tu semua tak perlu jika kat rumah masih menggunakan piring Xtro dan lnb kuband.....bagi saya buat semak jer....kecuali kat rumah guna dish yg lebih besar dan lnb serta ada setting untuk semua satellite tu baru ok nak masukkan pelbagai jenis tplist ...

      Padam
  46. Salam...nak tanye...channel Warna memang tengah problem ke skrg ni? Scrambled lame...5 saat je dpt tgk... pastu scrambled..

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam.....kalau dah terlalu kerapa sangat scram rasanya boleh rujuk pada provider server...kalau pro kata server ok....kemungkinan masaalah datang dari internet yg tak stabil atau box nak kena upgred firmware

      Padam
  47. assalam sis,sy xdpt upgrade channel list sbb dia kata not file sy dh download n msk pendrive dh byk kali buat masih xdpt

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....jangan lupa renama files ...pastikan renama files jadi begini TP-PROG.DBS
      pastikan juga gunakan pendrive gb size kecik

      Padam
  48. Assalam puan, Saya baru pakai skybox v7, Masalahnya sports tak dapat..gelap je pastu kuar scramble...al jazeera pun tak dapat...macam mana nak buat ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam....boleh cuba buat scan tp balik.....selepas scan tengok pada channel list yg bertulis test.....boleh renama dan edit files pada menu channel list

      Padam
  49. Salam..sy baru pakai skybox v7..seminggu dua ni channel cinemax mmg dah xde ke?tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumsalam......cinemax ada cuma dah bertukar tp....apa yang perlu dibuat ialah buat blind scan pada box....

      rujuk link ini untuk cara scan ....

      http://skyboxdancline.blogspot.com/2014/02/tutorial-cara-buat-blind-scan.html

      Padam
  50. skybox f5s semua chanel scrambled apa yang tak kena...tolong

    BalasPadam
  51. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ nak tnya kenapa skybox f5s sy xda information channel? No information tq

    BalasPadam
  52. salam tuan..
    saya dh ter delete semua channel..mcm mana boleh dpt blk x

    BalasPadam
  53. assalam puan, sy guna skybox v7 mslh sy 5 channel xda dlm tp list w/pn sy dh blind scan dh updet by usb, 5 channe tu ttp xda dlm tp list, server sy ok xda mslh channel yg xda tv2,tv3, citra,cinemax dan oasis

    BalasPadam